28 Mart 2013

Anne daha hızlı salla beni... Salıncağımı uçur anne......





Daha hızlı anne daha hızlı salla az kaldı uçmama....


Yaşım kaç olursa olsun hala salıncak gördüğümde sallanma düşüncesinden kendimi alamam.
Salıncak kız çocukları için vazgeçilmez bir varlıktır, erkek çocuklarının salıncak hakkındaki düşüncelerini  pek bilmem  ama hemen hemen bütün kızların özgürlüğü tanımladığı ilk yerdir ilk varlıktır...

Salıncak'ta sallanmak çocuklukta özgürlük,mutluluk tur belki ama ilerleyen yaşlarda kimi zaman insanı çocukluğuna götüren bir zaman makinesi kimi zamanda dertlerinizden, derin düşüncelerinizden her sallanışta biraz daha hafiflediğimizi hissetmemize rahatlamamıza yardımcı olur. Sallanmanın bize verdiği o sersemlik bir çok yatıştırıcıdan daha etkilidir ama.

Salıncak gerçekten bir zaman makinesidir, ona baktığınızda çocukluğunuzun en mutlu zaman dilimlerini hatırlatır.



Anne yada Baba ile birlikte gidilen parkta sizi biraz daha sallaması için yalvardığınız daha hızlı biraz daha hızlı diye söylendiğimiz o masum günlerin en büyük tanıklarıdır salıncaklar.

Annelerimiz, babalarımız ekmek, maaş kuyruğunda sıra beklerdi bizler koskoca parkta sadece iki tane olan salıncağın kuyruğuna girerdik bizim için o kuyruk daha önemliydi.
Salıncak o zamanlar bizler için neydi Emekti :) Salıncak dolu olduğu zamanlarda ekmek kuyruğu gibi kuyruk olurdu, sallanan kişinin gözlerine hafif ten sinirli bakışlarla bakıp bezdirme çabalarımız  sıranın bize geldiği zamandaki rahatlama anlatılmaz yaşanırdı. Ama en gıcık olanı annesinin ellini tutup gelen çocuklardı, annesinin zorlamalarıyla '' hadi sen çok sallandın yada hadi bak bu daha çok küçük iki daka da o sallansın '' diye salıncağınızı elinizden alanlara beslenilen kin nefret kızgınlık da anlatılmaz yaşanırdı. :)


Benim zamanımda demir bir boruya sabitlenmiş  iki zincirin bağlı olduğu bir tahta parçasından ibaretti ama o tahta salıncakta bir çok farklı şekilde sallanmak mümkündü, mesela nasıl hızlanacağını öğrendiğin zamanlarda o şimdiki plastik salıncaklar gibi olmayan tahta salıncaktan tam hızını aldığın ve tam zirvede iken kendini  bıraktığın zaman da aldığın haz, özgüven en tarifsiz duygulardan biridir. Mesela eğer salıncakta tanıdığınız bir arkadaşınız varsa iki kişi aynı salıncakta salana bilirdiniz birimiz oturur diğeri tam arkasında ayakta durur ve oldukça eğlenceli bir şekilde sallana bilirdik. Yada salıncakta olduğun yerde dönüp zincirleri birbirine dolarsın ve ayaklarını serbest bırakır hızlıca dönmeye başlarsın tatlı bir sarhoşluk verir insana :)

Birde eskiden sokak sokak gezen salıncakcılar vardı :)Sokak'dan  bağıra bağıra anneden istenilen parayla binilirdi. Beşer dakika sürerdi amca yavaş yavaş çevirirdi kolu ve dönmeye başlardın ona binmek çok güzeldi az harcamadım bayramlıklarımı o salıncakta dönmek için :) Lunaparklar da büyük boyları vardı bu salıncakların onlara binmek hiç nasip olmadı ama :(


Salıncak benim vazgeçilmezim, salıncak özgürlüğü ilk hissedişim, salıncak çocukluğum, salıncak huzuru aradığım yer ve bulduğum nokta her git gel de biraz daha sizi hafifleten yegane şey, saf sevincim ... Hayatınızdan salıncak ve verdiği huzur eksik olmasın :)
                                                                                                                                                 Asya...


2 yorum:

  1. Geçmiş güzel günlere gidip aptal aptal sırıtıp sonra ani ışık hızıyla günümüze dönünce rahatsız oldum yaa :( Çocukluğumu verin bana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah keşke çocukluğumuzu verebilecek birileri olsaydı üzgüünüm imkansız :(

      Sil

Söz Sizde...