12 Şubat 2012

Çay Kahve Salep ne alırdınız ?

Sıcak bir şeyler içmek ister insan çoğu zaman üşüyen yüreğini içini ısıtmak ister insan, ona eşlik edecek sıcak birilerini arar gözler sıcak sohbetler, sıcak gülüşler, sıcak hüzünler ortak olur bizlere ve bir çay, kahve, süt, salep gibi sıcak bir dost alırız çoğu zaman yanımıza…

Kahveyi çok severim ama kokusuna bayılırım, saatlerce koklasam bıkmam herhalde, Eminönü’n deki kuru kahveci Mehmet efendinin önünden geçmeyi çok severim sıcak kavrulan kahvenin kokusu insanın aklını başından alırcasına tatlı ve tutkulu gelir bana. Ama kokusunu bu kadar sevmeme rağmen hiç sade kahve içemem o tatlı kokunun özünde acı bir tadın olmasını sevemedim. Hele nescafe yi sade içenleri görünce kendilerini tebrik edesim gelir :) zira kendilerinin çok sağlam bir mideye sahip olduklarını düşünmüşümdür. Her yiğidin harcı değil sade kahve içmek yani bence.

Çay kokusu da güzeldir hele ki kimi bitki ve meyve çaylarının kokusu, özelikle Hint çaylarının kokusu sizi Hindistan’a bile götüre bilir.

Ama salep kokusu yüzünüzde gülümseme bile bıraka bilir onun kokusunda bile yumuşaklığı hissede bilirsiniz, salep beyaz bir orkide gibi gelir önünüze hele birde servisini özenerek yapmışlarsa işte ozaman süslenmiş bir gelin gibi çıkar karşınıza, karlı bir İstanbul manzarasında salep içmek ayrı bir zevk veriri insana. Soğuk günlerde aranan yumuşak sıcak bir tattır salep, yalnız sanız üşüyorsanız size usulca eşlik edecek en hafif sıcaklıktır.
Sıcak içeceklere birer kişilik verirsem ve nerde hangi ortamda bizlere en çok kimlerin eşlik etiğini düşünürsek eğer benim sıralamam şöyle olur.


 
Birkaç arkadaş bir araya gelimiş ise o ortama en iyi eşlik edecek içecek kesinlikle çay dır, koyulaşan muhabbete anlatılan her anıda , söylenen her espiri de sizinle birlikte o ortamı paylaşan biridir çay. Kalabalığı sohbetleri ve birlik içinde yapılan paylaşımları sever, çoğu zaman farkında olmaksızın arka arka ya içilir. Çay kaşığıyla sesini duyurur, kokusuyla sizleri içemeye teşvik eder, kimisi büyük kimisi küçük demliklerde kaynayıp usulca demini alır ve içimizi ısıtır çay.


 
Eğer ki bir dostla bir kardeşle yapılan özel, derin ve dertli bir anınızda bir dostla duygularınızı paylaşıyorsanız eğer sizi sakinleştirecek sizi yumuşatacak iki kişilik ya da küçük bir toplulukla beraberken anın tadını ve sıcaklığını içinize işleyecek en iyi içecek kahvedir, kırk yıllık hatırı olan özel bir kişiliktir resmen. 








 

Anne sıcaklığını çocukluk günlerinizi arıyorsanız eğer koca bir bardak ılık süt sizi o günlere götürecek bir zaman makinesi görevi görür.




 
Yalnızsanız ve üşüyorsanız masanızda ya da bulunduğunuz yerde size eşlik edebilecek yumuşak kokusu ve tadıyla içinizi ısıtacaktır salep. Salep deniz kenarında veya kışın vapurla yapılan yolculuklarda her ne kadar süt salep deselerde aslında su ile yapılan ama o soğukta içinizi ısıtan hele ki İstanbul boğazında karşı ya geçiyorsanız salep en güzel arkadaştır size. Yâda kendinle baş başa kaldığında içindeki sana yumuşak ve keskin tarçın kokusuyla bir salep ısmarla mükemmeldir.

Benim verdiğim kişiliklerle içecekler aslında hep bizlere yoldaş oldular kısacası zevkler farklıdır kahve sevenler, çay sevenler, salep sevenler, süt sevenler vardır belki ama sıcak içecekler iyiki varlar ve umarım hep var olurlar.
Ama Salep bitanedir candır can….

                                             Asya…






                                             Asya…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Söz Sizde...